Verzekeringen. Hoezo !

 

Tja, als je op vakantie gaat, dan weet je dat je van alles moet regelen. Maar Nederlanders zijn oververzekerd, dat staat al jaren als een paal boven water. Maar dat de verzekeringen er alleen maar zijn om te incasseren en niet te excasseren ( dat bedoel ik dus, het woord bestaat niet eens ), dat merk je pas als er wat aan de hand is. Zo als nu.

Stap 1, De Fiat is overleden, de bobine was niet stuk ( of misschien wel ) en kan pas gerepareerd worden over 14 dagen. Dus dan bel je naar de ANWB. Maar daar blijkt dat ik al 30 jaar klant ben en alleen Nederland dekking heb. Nooit nodig gehad. Ik kan wel voor 35 euro meer Europadekking krijgen en voor een volgende keer de ANWB bellen. Nu doen we dus niets, zegt de brave borst vanuit een zonnig Lyon.
Nou, zeg ik vriendelijk, je kan wel wat doen, mij namelijk van je lidmaatschapslijst halen. In Nederland, bij problemen, bel ik de dealer wel. Moet schriftelijk, zegt hij, terwijl ik de verbinding verbreek.

Stap 2 , ik bel de reparateur. Die zegt, laat maar maken en bewaar de rekening. Die betalen wij. Fijn, maar we zijn in Frankrijk en daar staan ze met droge ogen te vertellen dat de reparatie nog zeker 14 dagen op zich laat wachten. Voila, hollee! Dus ten einde raad bellen naar de autoverzekering. Die heb je ook niet voor niets. Ook nog een reisverzekering afgesloten dus iemand gaat ons toch wel helpen ?

Een allervriendelijkste dame meldt dat wij een reisverzekering hebben afgesloten met autodekking. Ik had geen idee wat dat inhield, ik bedoel, we hebben al een allrisk verzekering voor het monster, maar allee, zet em er maar bij. En die helpt dus wel.
Of ik even een nummer in  Amsterdam wil bellen. Die dame verwijst weer door naar een dame in Frankrijk en die verwijst door naar een bedrijf in Blois.
Dus of ik nu iemand (of een taxi) kan regelen die mij naar een autoverhuurbedrijf kan brengen. Daar huur ik met eigen geld een voertuig. Daar kan ik lokaal mijn vakantie mee doorbrengen en die dien ik dan weer in te leveren nadat ik in Blois ( ritje Bergambacht - Zoetermeer ) een auto heb opgehaald om ons terug naar Nederland te brengen.
In Nederland dien ik deze weer in te leveren in een nader te noemen plaats te weten Almere, Den Haag of Utrecht alwaar ik zonder voertuig mijn reis naar huis dien te vervoegen. De Fiat komt 10 dagen later terug en die wordt dan gerepareerd.

Ik ben hier zegge en schrijven 4 dagen waarvan ik er dus 3 bezig ben om een auto te regelen. Wat een bende, ik ben er een beetje teleurgesteld van. Maar goed, we zitten hier in de zon onder de schaduw van een gezonde boom, te genieten van een heerlijke middag. Maar wel vast. Ik had de vakantie iets anders voorgesteld. Marja stelt voor om vanmiddag een heel stuk te gaan fietsen.

Fietsen, daar krijg je toch ook een angstaanval van. Bergen hebben ze hier niet, maar glooiend landschap wel. En ik heb altijd geluk, dus moet ik zeer waarschijnlijk het hele pesteind heuvel op rijden. Waar we ook heen gaan. En kuitenbijters heb ik niks mee.  Dus nog even iets anders voorstellen.

Nou ja, aan het einde van de dag, rond half 5 in de middag word ik gebeld. De reparateur is bereid gevonden om vanuit Nederland met een reserve auto op een autoambulance mijn kant op te komen en mijn Fiat weer mee terug te nemen. Hij zal er rond 09:00 uur zijn Na 5 minuten weer een telefoontje, oh nee, het wordt 11.00 uur, en daarna nog 1, het is nu zeker, hij zal rond de klok van 15.00 uur verschijnen. Dus weer een dag naar de knoppen. Maar gelijk daarna belt de SOS autoverhuur met de mededeling dat ik in Blois (spreek uit Blwaa) om 09.00 uur een Volvo V40 op kan halen. Dus de reparateur afgebeld en afgesproken dat ik met de Volvo de rest van mijn vakantie rij en dat hij ( de reparateur dus ) de Volvo aflevert bij een bedrijf in Bleiswijk. Ik heb gevraagd of de eigenaar van de B & B die vloeiend Frans spreekt mee gaat en dat wil hij .

Dus vanaf morgen 10.30 uur gaan we weer op vakantie. Hoera, hoera.